Petteri Orpon puhe ministeriryhmän kesäkokouksessa 17.8.

Hyvät kokoomuslaiset, median edustajat, kuulijat täällä Porissa ja ruudun takana, kesää on vielä ilmassa, mutta politiikan syksy on jo hyvässä vauhdissa.

Hallitus valmistautuu ensimmäiseen budjettiriiheensä. Useiden hallitusohjelman kirjausten valmistelu on käynnissä. Olemme käärineet hihat ja ryhtyneet töihin.

Julkinen keskustelu hallitusohjelmasta pyörii pääasiassa sen ympärillä, mitä ja miten aiomme asioita tehdä. Tänään haluan muistuttaa, miksi näitä asioita teemme. Miksi Suomen suuntaa on muutettava.

Ystävät,

Politiikassa on aina kyse myös arvoista.

Kokoomuksen väitetään uhranneen arvonsa talouden alttarille. Näin emme ole tehneet. Ei kestävä talous ole kokoomukselle arvo, vaan väline. Väline sille, että voimme tehdä arvojemme mukaista politiikkaa. Rakentaa Suomea, jossa on vapauksia, mahdollisuuksia, sivistystä ja hyvinvointia. Jossa heikoimmista pidetään huolta.

Meidän arvojamme ovat demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien puolustaminen. Tähän johtamani hallitus on sitoutunut ja tästä pidämme kiinni.

Minusta on hyvä, että keskustelu rasismista on käynnistynyt ja että tämä keskustelu käydään perusteellisesti.

Yhteiskunta muuttuu, kun rasismi ja syrjintä nostetaan päivänvaloon. Yhteiskunta muuttuu, kun julkinen keskustelu johtaa poliittisiin toimiin. Rasismiin voi puuttua vain tekemällä sen näkyväksi.

Kokoomus on aina vastustanut rasismia ja syrjintää. Sanon tämän pääministerinä ja kokoomuksen puheenjohtajana: Tuomitsen rasismin.

Sen lisäksi pyrin hakemaan ratkaisuja asioihin, jotka eivät ole oikein. Se on minun tapani toimia.

Kokoomuksen johtama hallitus tekee kaikkensa rasismin ja syrjinnän kitkemiseksi. Teemme enemmän kuin mikään hallitus tätä ennen.

Syyskauden alussa hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämiseksi ja rasismin vähentämiseksi.

Jokainen syrjintää kokenut tietää, että maailma ei muutu yksin hallituksen tiedonannolla, edessä on vuosien työ.

Mutta tiedonanto on alku. Hallitus täydentää tiedonantoa toimenpideohjelmalla, joka tuo lisää konkretiaa tiedonantoon. Huolehdimme resursseista toimien toteuttamiseen. Varmistamme, että yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys ovat osa tämän hallituksen poliittista agendaa koko vaalikauden.

Hallituksen, virkakunnan ja koko suomalaisen yhteiskunnan pitää olla mukana tekemässä tätä muutosta. Toivon, että jokainen suomalainen on mukana: puheissaan ja kohtaamisissaan ihmisten kanssa. Vain yhdessä voimme tehdä Suomesta maan, jossa jokainen kokee olevansa turvassa ja hyväksytty.

On tärkeää myös todeta, että hyvässä yhteiskunnassa esimerkiksi maahanmuutosta ja maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista saa puhua – myös kriittisesti. Kriittisyys, kyseenalaistaminen ja haastaminen ovat demokratian ydintä. Tätä vapautta ja oikeutta meidän pitää käyttää vastuullisesti: jokaisen ihmisarvoa kunnioittaen.

Kun me näin toimimme, Suomi muuttuu paremmaksi.

Hyvät ystävät, kuulijat,

Haluan palauttaa mieliin, miksi lähdimme neuvottelemaan hallituksesta juuri tällä kokoonpanolla. Viime kevään eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta. Hallituspuolueet saivat vaaleista vahvan mandaatin sen toteuttamiseen.

Talouspolitiikka on hallitusohjelman ydin ja hallitusta koossa pitävä liima.

Suomalaiset ymmärtävät hyvin, että kiihtyvä velkaantuminen on uhka hyvinvointiyhteiskunnalle ja sen palveluille. Suomalaiset ymmärtävät, että velkaantuminen on tulevien sukupolvien mahdollisuuksien heikentämistä.

Rahoitamme nyt peruspalvelujamme velalla. Vetämämme velkareki on kasvattamassa korkomenot jopa neljään miljardiin euroon vaalikauden loppuun mennessä. Neljällä miljardilla voisi palkata lähes 80 000 lähihoitajaa tai lähes 60 000 opettajaa.

Hallituspuolueet ottavat suomalaisten huolen velkaantumisesta vakavasti ja ovat sitoutuneet muuttamaan Suomen suunnan. Tungosta näihin talkoisiin ei ollut.

Hallitus tahtoo viedä Suomen sinne, missä paikkamme on: muiden hyvinvoivien Pohjoismaiden joukkoon. Tahdomme pohjoismaisen työllisyyden, pohjoismaiset työmarkkinat ja pohjoismaisen sosiaaliturvan. Tahdomme painaa velkaantumisen sille tasolle, missä se on muissa Pohjoismaissa.

Miksi muutos on saatava aikaan nyt?

Siksi, että vain vahva talous on kriisinkestävä. Vain kestävä talous takaa sen, että suomalaisille riittää hyvinvointiyhteiskunnan palveluja: laadukasta koulutusta, terveydenhoitoa ja hoivaa sitä tarvitseville.

Menojen asettaminen tärkeysjärjestykseen mahdollistaa panostukset tulevan kasvun siemeniin.

Laitamme perusopetuksen kuntoon. Jokainen lapsi Suomessa saa hyvää ja laadukasta opetusta turvallisessa ympäristössä. Huolehdimme, että lapsen terve uteliaisuus saa koulussa polttoainetta tutkia ja oppia. Tehtävämme on huolehtia jokaiselle lapselle ja nuorelle hyvät edellytykset oman elämän rakentamiseen.

Hallitus on myös sitoutunut tekemään historiallisen mittavat panostukset tutkimuksen, tuotekehityksen ja innovaatioiden rahoituksen kasvattamiseksi. Näin varmistamme, että Suomi pärjää kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

Suomella on erinomaiset mahdollisuudet luoda edellytyksiä uusille Nokian kaltaisille menestystarinoille. Meillä on erityistä osaamista esimerkiksi tekoälyn, kvanttiteknologian, bioteknologian ja yhteiskunnan sähköistymisen aloilla. Panostamalla näihin tavoittelemme lisää työpaikkoja suomalaisille, parempaa toimeentuloa kaikille ja hyvinvoinnin kasvua.

Teemme kolmen miljardin euron panostukset infraan, jotta joka puolella Suomea olisi paremmat edellytykset yrittää ja tehdä työtä. Mitä paremmin ja helpommin ihmiset ja tavarat liikkuvat läpi Suomen, sen parempi.

Kasvun ja sopeutusten välillä ei ole kyse joko tai –asetelmasta, vaan sekä että –tilanteesta. Uskottava talouspolitiikka edellyttää suoria menosäästöjä.

Emme voi laskea hyvinvointipalveluiden rahoituspohjan tulevaisuutta sen varaan, että toivomme hartaasti ennusteita nopeampaa talous- ja työllisyyskehitystä.

Hallitus ryhtyy ohjelmansa mukaisesti toteuttamaan säästötoimia etupainotteisesti.

Automaattisesti julkisia menoja kasvattaviin indekseihin laitamme jarrut niin, että suojaamme heikoimmassa asemassa olevia. Esimerkiksi toimeentulotuki ja vammaisetuudet on jätetty indeksijarrun ulkopuolelle.

Toteutamme kehitysyhteistyöhön säästöt niin, että samalla kohdistamme tukea Ukrainalle.

Lakkautamme pääasiallisesti toista tutkintoa opiskelevien, työssä käyvien aikuiskoulutustuen.

Olemme kuulleet laajasti asiantuntijoita. Lainsäädäntötyössä uudistuksista tehdään vaikutusarviot. Pyrimme kohtuullisuuteen.

Korostan vielä: Samaan aikaan, kun säästämme, painamme kaasua kasvun vauhdittamiseksi. Vaikeassakin tilanteessa panostamme tulevaisuuteen.

Muutoksen tekeminen ei voi odottaa.

Jos emme laita julkista taloutta kuntoon, suomalaisilla on syytä huoleen. Silloin velkaantumisen pysäyttäminen muuttuu moninkertaisesti vaikeammaksi ja keinot talouden sopeuttamiseksi moninkertaisesti rajummiksi.

Kokoomus kantaa vastuunsa: me lähdemme siitä, että tämän hallituskauden jälkeen Suomi on paremmassa kunnossa kuin tänään.

Hyvät ystävät, kuulijat,

Neljää hallituspuoluetta yhdistää usko siihen, että hyvinvointi syntyy työstä ja yrittämisestä.

Siksi hallitusohjelmassa on lukuisia uudistuksia, jotka helpottavat työllistämistä ja työllistymistä.

Lisäämme paikallista sopimista, madallamme yritysten kynnystä palkkaamiseen ja karsimme kasvua suitsivaa byrokratiaa, jotta yrityksillä on tässä maassa entistä paremmat mahdollisuudet toimia ja kasvaa. Yrityksiin ne työpaikat tulevat.

Uudistamme sosiaaliturvan sellaiseksi, että yhä useamman kannattaa ottaa työtä vastaan. Parannamme työvoimapalveluita, jotta avoimet työpaikat ja työtä vailla olevat löytävät toisensa entistä helpommin.

Tästä se kasvu pääsee versomaan.

Jatkamme työperäisen maahanmuuton helpottamista. Ilman muualta tulevia osaajia emme pärjää. Suomessa ja Suomeen investoidaan, kun meillä on osaavia tekijöitä. Pääsemme täysillä mukaan esimerkiksi puhtaaseen energiaan perustuvan kasvun imuun.

Puhdas energia on Suomelle iso mahdollisuus. Päästötön teollisuus on meille kilpailuvaltti maailmalla, se tuo hyvinvointia, se tuo työtä.

Hyvät ystävät,

Hallitusohjelma Vahva ja välittävä Suomi on lähihistorian kunnianhimoisin uudistusohjelma.

Suomi ja suomalaiset ovat syy, miksi sen haluamme myös toteuttaa. Mikään muu hallituspohja ei tätä muutosta pysty toteuttamaan.

Vahvassa ja välittävässä Suomessa ihmisillä on mahdollisuus kasvattaa osaamistaan, työllistyä, pärjätä palkallaan tai eläkkeellään ja elää turvassa.

Yhteiskunnassa, jossa perusasiat ovat kunnossa, ihmisillä on oikeus ja vapaus tavoitella oman näköistään hyvää elämää.

Toivo tulevasta rakentuu tekojen kautta. Ja yhteistyöllä Suomi selviää kaikista haasteista.

Kiitos.

Pääministeri Petteri Orpo, muutokset puhuttaessa mahdollisia

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *