Pirkanmaan Kokoomusnaiset: Lapsiperheiden sisäistä tasa-arvoa on edistettävä aktiivisesti

Pirkanmaan Kokoomusnaisten piirihallituksen kannanotto

LAPSIPERHEIDEN SISÄISTÄ TASA-ARVOA ON EDISTETTÄVÄ AKTIIVISESTI

Maatamme koetteleviin talouden ongelmiin yritetään tosissaan etsiä kestäviä ratkaisuja. Yhtenä keinona työn tuottavuuden parantamiseksi nousee toistuvasti esiin työurien pidentäminen, joka koskee paitsi ikääntyviä työntekijöitä ja opiskelijoita, myös pienten lasten äitejä, jotka halutaan pitkiltä perhevapailta työmarkkinoille. Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on nostettu näkyvästi esiin myös naisvaltaiset matalapalkka-alat. Vastikään saatiin hätkähdyttävää uutta tietoa naisten ja miesten huimista palkkaeroista perheiden sisällä, ja myös yksinhuoltajaäidit ovat tulotasoltaan huomattavasti yksinhuoltajaisiä alemmalla tasolla. Tässä ei ole kysymys luonnonlaista, vaan yhteiskunnallisista valinnoista. Naisvaltaiset matalapalkka-alat ja perheen sisäiset suuret tuloerot miesten eduksi eivät johdu biologiasta, vaan ovat suoraa seurausta noudatetusta perhepolitiikasta.

Suomea on totuttu pitämään sukupuolten välisen tasa-arvon mallimaana. Yksi tasa-arvon konkreettinen ilmentymä on maamme päivähoitojärjestelmä. Suomalaisilla lapsilla on ennen kouluikää oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, jota toteutetaan sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Vähälle huomiolle on jäänyt se, että alle kouluikäisten lasten toimiva päivähoito on ensiarvoisen tärkeä myös vanhempien työssäkäynnin mahdollistajana. Pienten lasten molemmilla vanhemmilla tulee olla halutessaan mahdollisuus rakentaa työuraa, joka luo taloudellista ja sosiaalista turvaa sekä hyvinvointia. Heillä tulee olla aito mahdollisuus perhe-elämän ja työn yhdistämisen. Varsinkin naisille tämä on haastava yhtälö.

Pienten lasten äitejä tulee kannustaa työmarkkinoille. Päivähoidon kokonaisuutta ja perhepolitiikkaa on ohjattava ja kehitettävä siten, että se tukee tasa-arvoa mahdollisimman tehokkaasti. Sinänsä toimiva julkinen päivähoito ei yksin riitä turvaamaan naisten ehjiä työuria. Palvelusetelien käyttöönottoa tulee lisätä, jotta julkisen päivähoidon rinnalla lisätään  yksityisiä päivähoitopaikkoja. Näin vastataan paremmin perheiden yksilöllisiin tarpeisiin. Lasten päivähoidon kustannukset tulee rinnastaa muihin tulonhankkimiskustannuksiin myös verotuksessa, vaatii Pirkanmaan kokoomusnaisten puheenjohtaja, Minna Mustakallio-Sorvari.

Lisätietoja: Pirkanmaan Kokoomusnaisten puheenjohtaja Minna Mustakallio-Sorvari, puh 050 4129 368

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *